En wokad rätt fylld av godsaker! Den här näringsrika rätten är en komplett måltid i sig själv. Om du vill servera förrätt är det gott med minivårrullar och/eller räkchips med söt chilisås.
Förberedelser 20 min + 30 min marinering
Tillagning 15 min
Ingredienser
4 portioner
400 g fransyska
2,5 cm ingefära
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
2 msk soja
1 msk sesamolja
250 g broccoli
150 g sockerärter
1 knippa salladslök
1 grön paprika
2 msk vegetabilisk olja
500 g kokta nudlar
1,5 dl hoisinsås eller svart bönsås
Näringsvärde per portion
Kcal 421 kJ 1772
Kolhydrater 26g
Protein 30g
Fett 25g
Fibrer 5g
Tips
Koka inte broccolibuketterna för länge i steg 2. De ska fortfarande vara fasta, annars går de sönder när de wokas.
Visste du?
Ingefära kommer från sydöstra Asien och används i alla de asiatiska köken. I Kina och Japan äter man ofta inlagd ingefära mellan rätterna.
Åkes biffnudelwok
- Putsa köttet och strimla det i 5 cm långa strimlor. Skala och riv ingefäran. Skala och pressa vitlöksklyftorna. Kärna ur och hacka chilifrukten. Lägg köttet i en skål med ingefära, vitlök, chili, soja och sesamolja. Blanda väl tills köttet är väl täckt av marinad. Låt marinera 30 min.
- Skär broccolin i små buketter och lägg dem i en wok med kokande vatten. Sjud 3 min tills de börjar mjukna och låt dem rinna av. Halvera sockerärterna. Ansa salladslökarna och skär dem i 5 cm bitar. Kärna ur paprikan och skär den i 2,5 cm bitar.
- Hetta upp 1 msk olja i woken och lägg i salladslöken, köttet och marinaden. Woka 3 min och ta upp ur woken. Hetta upp resten av oljan, lägg i paprikan och woka 2 min. Tillsätt sockerärter och broccoli och woka i 3 min. Lägg i nudlarna, såsen och köttblandningen. Blanda och woka ytterligare 2 min. Servera varmt.
Tillagade denna woken i veckan. Till det hade vi räkchips som jag köpt på thairestaurangen i stan. Den blev mycket god! Jag kokte broccolin i våran ångkokare, då blir de al denté och perfekt krispiga.