Tid 30 min + 30 min i ugnen
Ingredienser
4 portioner
Pajbotten:
2 persiljekvistar
1 dillkvist
1 vitlöksklyfta
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 dl keso
1 ägg
1 msk olja + olja till formen
1 msk tomatpuré
Fyllning:
2 schalottenlökar
10 soltorkade tomater
200 g färskost, t ex philadelphia
2,5 dl lätt kesella
salt, svartpeppar
Övrigt:
10 cocktailtomater
2 stora champinjoner
Näringsvärde per portion
Kcal 386 kJ 1619
Fett 7g
Protein 11 g
Kolhydrater 64 g
Fibrer 3 g
Tips
Variera garneringen efter tillbehör eller tillfälle. Pajen är t ex god att servera till nykokta kräftor och då är det fint att garnera med dillkronor.
Visste du …
… att personer som inte tål mjölk ofta kan äta t ex yoghurt och kesella? Den som blir dålig av mjölk kan lida av en laktosintolerans som beror på mjölksockret. I yoghurt och kessella är det mesta av mjölksockret däremot spjälkat och omvandlat till mjölksyra. Resten av mjölksockret tas upp så långsamt av kroppen att det inte gör någon skada.
Det knapriga och kryddiga pajskalet passar mycket bra till den pikanta ostfyllningen i det här receptet. När det gäller garneringen kan du låta fantasin flöda. Prova t ex med klippt krasse, gurkskivor eller riven morot.
Gillar du att baka? Prova Hembakat – inspirerande bakrecept och goda råd som hjälper dig att lyckas!
- Hacka persiljebladen och dillvipporna fint. Skala och pressa vitlöksklyftan. Blanda mjöl och salt i en stor skål. Vispa ihop keso, ägg, olja och tomatpuré. Blanda örterna, vitlöken och kesoblandningen med mjölet och arbeta samman till en deg.
- Sätt ugnen på 200°C och smörj en pajform, ca 25 cm i diameter, med olja. Tryck ut degen i formen så att pajen får en 2 cm hög kant. Stick hål i pajbotten med en gaffel och grädda 30 min tills pajbotten är gyllene. Låt svalna minst 1 tim.
- Skala och hacka schalottenlökarna. Strimla de soltorkade tomaterna fint. Rör ihop färskost och kesella och blanda ner schalottenlöken och de torkade tomaterna. Krydda rejält med salt och peppar.
- Bred ostkrämen på pajbotten och släta till ytan. Skölj, ansa och halvera tomaterna. Borsta av champinjonerna och skiva dem fint. Dekorera ostfyllningen med tomater och champinjoner. Täck över med plastfolie och ställ in i kylen minst 30 min före servering.
Receptvariant
Det är också gott att krydda ostblandningen med 1 tsk paprikapulver och blanda ner en halv grön paprika, mycket fint tärnad. Garnera med paprika i ringar eller strimlor och persilja.