Hallontårta med marängtoppar

Hallontårta med marängtoppar

Tid 40 min + 2–3 tim i kylen

Ingredienser
12 bitar

600 g frysta hallon
8 gelatinblad
4 äggulor
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1,5 dl vispgrädde
1 tårtbotten
3 äggvitor
1 nypa salt

Näringsvärde per portion
Kcal 221 kJ 925
Fett 11g
Protein 4g
Kolhydrater 27g
Fibrer 2g

Receptvariant

Du kan också baka tårtan på chokladbotten och istället för hallon använda blandade frysta bär. Följ för övrigt receptet.

Tips

Om du inte har någon sprits kan du istället använda en plastpåse. Fyll plastpåsen med marängsmet, skär av ett litet hörn på påsen och använd den som sprits.

Visste du …

… att ingen helt behöver avstå från kakor för viktens skull? En sockerkaksbotten innehåller inte så mycket fett, betydligt mindre än t ex smördeg. Om tårtbotten dessutom täcks med frukt, kan alla njuta av en bit tårta även om man strävar efter att äta fettsnålt. En bit av tårtan i det här receptet innehåller, trots grädden, bara 11 g fett.

En riktigt praktfull tårta som inte alls är komplicerad att baka. Inte heller behöver någon vara rädd för kalorierna i tårtan. De dekorativa vita topparna på den fräscha hallonmoussen är bakade av luftig maräng.

Gillar du att baka? Prova Hembakat – inspirerande bakrecept med enkla steg-för-steginstruktioner som hjälper dig att lyckas!

  1. Tina hallonen och mixa hälften i en matberedare. Passera de mixade hallonen genom en sil. Lägg gelatinet i kallt vatten och låt det mjukna 10 min.
  2. Vispa äggulorna med 1 dl strösocker och vaniljsocker i en metallskål över ett vattenbad tills det blir en tjock och luftig kräm.
  3. Krama ur gelatinet lätt. Lägg det i en kastrull och låt gelatinet smälta på svag värme. Rör ner det smälta gelatinet och de mixade hallonen i äggsmeten.
  4. Vispa grädden hårt. Vänd ner grädden och de hela hallonen i äggkrämen. Klä en rund skål, ca 24 cm i diameter, med plastfolie och häll i krämen. Lägg på plastfolie och ställ in i kylen tills krämen är fast, 2–3 tim.
  5. Sätt ugnen på 250°C. Lägg en tårtbotten på ett ugnsfast fat och vänd upp hallonmoussen på tårtbotten. Ta av plastfoliet. Vispa äggvitorna tillsammans med lite salt till ett hårt skum. Vispa ner resten av sockret, 1 dl, lite i taget tills marängen får glänsande toppar.
  6. Spritsa ut marängen i dekorativa toppar på hallonmoussen. Börja nerifrån och bygg på uppåt. Sätt in tårtan i ugnen och baka 2–3 min tills topparna blir bruna. Ta ut tårtan och servera genast.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *