Olika sorters nötter

Olika sorters nötter

Nötter ger en alldeles speciell karaktär åt varmrätter, desserter och s k aptitretare. Dessutom innehåller nötter fett som är rikt på fleromättade fettsyror.

Hasselnöt

Den vanligaste nöten är hasselnöten som växer på många olika ställen i världen. Malda, fin- eller grovhackade, eller hela, gärna lätt rostade i en torr het stekpanna, pryder de verkligen sin plats i många bakverk. De finns t ex med i schwarzwaldstårtans tunna nötbottnar, julens små nöttoppar och i mjuka nötkakor.

Kokosnöt

Den allra största nöten är den tropiska kokosnöten som växer på kokospalmer framför allt i södra Asien. Den stora, fiberklädda nöten är svår att göra hål i. Lättast görs hålet med en hammare. Inuti nöten finns en vit vätska, kokosmjölk, som är utmärkt till bakning och matlagning. Fruktköttet i kokosnöten gröps ur, torkas och rivs sedan till små flingor. Kokos-flingor är en mycket poplär bakingrediens i t ex småkakor, pajer och mjuka kakor.

Paranöt

Paranöten är en av de nötter som vi knäcker och äter vid jultid. Paranöten används och säljs relativt sparsamt andra tider på året. Hackad passar paranöten bra strösslad på mjuka kakor eller t ex som fyllning i en rulltårta. Paranöten har fått sitt namn efter den brasilianska staden Parà som ligger vid den berömda Amazonasfloden. 

Pekannöt

Pekannötterna kommer vanligtvis från mellersta USA, men även från vissa delar av Asien. De växer på sk hickoryträd, som kan bli upp till 50 meter höga. Smaken påminner om valnötens, men är mildare. Den används hel eller hackad i pajer och kakor, men ofta även i glass. Då kanderas den först i lönnsirap och blandas med len vaniljglass.

Pinjenöt

Pinjenöten är egentligen ingen nöt, utan ett frö från pinjeträdets kotte. Runt Medelhavet växer många olika arter av pinjeträd, vilket också visar sig i medelhavsmaten. Pinjenöten är t ex oumbärlig i den italienska såsen pesto och i couscousrätter från Marocko. Även vid bakning har dock pinjenötterna sin plats. Små, knapriga kakor med pinjenötter och honung eller strösslade pinjenötter på en paj är mycket gott, vilket fler och fler har upptäckt.

Pistaschnöt

Liksom pinjenötter växer pistaschnöten i länder runt Medelhavet. De finaste nötterna kommer från Sicilien och Turkiet. Pistaschnötter skiljer sig från andra nötter, bl a genom färgen och formen. Nöten är intensivt grön och formen är trekantig. Nötens söta, goda smak är lika god i olika bakverk, t ex som fyllning i vetebrödskransar eller i knapriga nötrutor. Den används i arabisk matlagning, i den italienska korven mortadella eller lätt saltad som drinktilltugg.

Valnöt

De allra finaste valnötterna lär komma från Frankrike, men de härstammar egentligen från början från Sydostasien. Valnötter, med sitt skrovliga skal, äts gärna naturella men används även ofta malda, finhackade eller i halvor i en mängd olika bakverk, t ex i tårtor, bakelser, små kakor eller konfekt. Valnöten är dessutom dekorativ att använda halverad som garnering på diverse bakverk. Valnöten är en av våra absolut mest använda och populära nötsort.

Nötter

Nötter återkommer ofta, med stor rätt, i flera bakrecept. Redan de första människorna på jorden samlade nötter och frön av olika slag för att överhuvudtaget överleva innan man lärde sig att jaga. Vilka slags nötter som då åts är nog i princip samma nötter som vi äter i dag. Nötter växer på buskar och träd av olika storlek. Det skyddande skalet variera i hårdhetsgrad och utseende, vissa är helt släta medan andra är skrovliga. Färgen går från ljust beige till mörkare brunt. Nötter, ger förutom god smak åt bakverket, även saftig konsistens och en del fiber. De kan också användas utan att vetemjöl tillsätts, vilket kan vara till stor glädje för glutenintoleranta. Tyvärr är det många människor som är allergiska mot nötter varför det alltid bör påpekas att det bakverk som bjuds på innehåller nötter.

Förvaring

Något som är viktigt att tänka på när nötter ska inhandlas och förvaras en längre tid, är att de innehåller mycket fett, upp till 70%. Därför härsknar de lätt. Förvara därför alla sorters nötter svalt och mörkt så håller de längre. Det är även viktigt att nötterna täcks eller förpackas väl under förvaringen.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *