Förberedelser: 20 min
Tillagning: 40 min
Ingredienser för 4 portioner
8 schalottenlökar eller pärllökar
1 vitlöksklyfta
2 morötter
2 salladslökar
600 g nötkött av fransyskan
100 g bacon eller rökt fläsk
1 msk olivolja
0,5 dl mjöl
2 dl rött vin
1 burk (400 g) krossade tomater
2 lagerblad
225 g champinjoner
salt och svartpeppar
Garnering:
slätbladig persilja
Näringsvärde per portion:
Kcal 486 kJ 2031
Kolhydrater 21g
Protein 36g
Fett 25g
Fibrer 5g
Tillagning
- Skala lökarna. Skala och pressa vitlöksklyftan. Skala och skiva morötterna. Ansa och hacka salladslökarna. Skär köttet i 2,5 cm stora tärningar och tärna baconet eller fläsket. Hetta upp oljan i en teflonpanna eller wok och fräs baconet eller fläsket tills allt fett har smält.
- Tillsätt lökarna till baconet och fräs tills de börjar mjukna. Lägg i köttet och bryn det runt om. Strö över mjölet och fräs ca 1 min under omrörning tills köttet är täckt av mjöl. Blanda då ner vin, krossade tomater, morötter och lagerblad. Sätt upp värmen och låt det hela sjuda tills såsen börjar tjockna.
- Sätt ner värmen, lägg på locket och låt sjuda 25 min. Tillsätt salladslök, champinjoner och 0,25 tsk salt. Smaka av med peppar. Låt sedan rätten sjuda ytterligare 15–20 min tills köttet är mört. Garnera med persilja och servera.
Tips
Det går utmärkt att använda högrev till den här rätten, men då ska den sjuda ytterligare 20 min i steg 3.
Detta är en riktigt klassisk gryträtt som både doftar och smakar underbart. Prova vårt goda recept, som är en snabb variant av den omtyckta rätten.
Serveringstips
Servera rätten med kokt potatis, grovstött potatismos eller ris. Det är också väldigt gott med vitlöksfrästa haricots verts som tillbehör.
Visste du?
Fransyskan är en styckningsdetalj från djurets bakdel. Den innehåller endast 152 kalorier och ca 8 g fett per 100 g. Det här köttet är dessutom en ypperlig protein- och B-vitaminkälla.