Fransk cassoulet med kyckling

Fransk cassoulet med kyckling

Tid 1 tim 20 min
+ minst 6 tim blötläggning

Ingredienser
4 portioner

200 g torkade svartögda bönor
2 örtbuketter med vardera 3 kvistar mejram, 1 kvist dragon, 1 lagerblad och 1 kvist rosmarin
2 lökar
2 vitlöksklyftor
3 morötter
4 tomater
100 g färsk skinka i bit
2 msk olja
4 kycklingklubbor (ca 1 kg)
salt
svartpeppar

Näringsvärde per portion
Kcal 433 kJ 1818
Fett 21g
Protein 40g
Kolhydrater 22g
Fibrer 8g

Tips

För att spara tid kan du istället för torkade bönor använda 400 g vita bönor på burk, som finns i välsorterade livsmedelsaffärer samt i asiatiska eller arabiska butiker.

Visste du …

… att man bör vara extra noggrann när man hanterar rå kyckling? Genom att följa tre huvudregler kan man på ett lätt sätt undvika oönskade bakterier. Kasta bort vätskan från tinad kyckling. Rengör allting som har varit i kontakt med kycklingen med diskmedel. Se till så att kycklingen är väl tillagad – köttsaften ska vara helt klar, inte rosafärgad.

Cassoulet är det franska namnet på grytor som lagas med olika sorters kött och vita bönor. Den här varianten med kyckling är speciellt komponerad för alla som gillar att äta kraftig mat och ändå förbli smala.

  1. Täck bönorna med rikligt med kallt vatten och låt dem ligga i blöt över natten eller minst 6 tim. Låt bönorna rinna av, lägg dem i en kastrull och täck med nytt, kallt vatten. Lägg i den ena örtbuketten och koka upp. Skumma av bönorna med en hålslev och låt dem sjuda 45 min på medelvärme.
  2. Skala lök och vitlök. Tärna löken och hacka vitlöken fint. Skala morötterna och skiva dem tunt. Skölj tomaterna, ta bort stjälkfästena och tärna dem. Skär skinkan i tärningar.
  3. Hetta upp oljan i en stor kastrull och bryn kycklingklubborna väl på båda sidor. Låt dem rinna av på hushållspapper och krydda med salt och peppar på båda sidor. Häll ut allt fett utom 1 msk från grytan.
  4. Fräs först skinkan och sedan löken, vitlöken och morötterna i grytan. Lägg i den andra örtbuketten och tillsätt tomaterna. Lägg kycklingklubborna ovanpå grönsakerna, lägg på locket och låt sjuda 15 min.
  5. Låt bönorna rinna av och blanda ner dem i grytan. Krydda ordentligt med salt och peppar och låt puttra ytterligare 20 min. Ta upp örtbuketten och servera, gärna med ett gott bröd till.

Receptvariant

Grytan blir extra mustig om du tillsätter 150 g salami istället för skinkan. Krydda sparsamt, eftersom salamin avger mycket smak.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *