Ingefärskryddad pumpasoppa

Ingefärskryddad pumpasoppa

Förberedelse 20 minuter
Tillagning 25 minuter

Ingredienser
4 portioner

4 cm bit ingefära
20 g smör
1 röd eller gul lök, skivad
750 g pumpa, skalad, urkärnad, fruktköttet skuret i 4–5 cm bitar
1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
0,5–1 tsk kardemumma, malen
1 krm nymalen svartpeppar
salt, till avsmakning

Garnering:
1 dl matlagningsyoghurt

Näringsvärde per portion
Kcal 121, kJ 495
Fett 7g
Kolhydrater 10g
Fibrer 3g
Protein 4g

Variera

Du kan ersätta ingefäran och kardemumman med 2 msk torkade räkor, uppblötta i hett vatten tills de är mjuka. Garnera med hackad färsk koriander och uteslut yoghurten. Kardemumman kan även ersättas med 1 tsk curry eller spiskummin, antingen med eller utan ingefära.

Byt ut

Du kan använda vispad grädde istället för yoghurt.

Kockens knep

Smaken på den här soppan beror mycket på pumpans kvalitet. Försök hitta en pumpa med ett klart orange fruktkött.

Förvara

Du kan låta soppan svalna och förvara den övertäckt i kylen upp till 1 dygn. Värm upp försiktigt och strimla ingefäran precis innan soppan skall garneras så att den inte torkar eller förlorar smak.

Pumpan är en mycket populär grönsak i Indien, liksom i större delen av Asien. Den lätt söta smaken understryks i det här receptet, där soppan tillagas på västerländskt sätt men kryddas på asiatiskt vis med färsk ingefära och kardemumma. Resultatet blir en krämig soppa med exotisk smak. I receptet ger vi också några förslag på hur du kan variera smaksättningen av soppan – prova dig fram till din favorit!

  1. Hacka hälften av ingefäran och ställ åt sidan. Skär resten av ingefäran i tunna strimlor. Lägg den strimlade ingefäran i en skål och täck med plastfolie.
  2. Hetta upp smöret i en kastrull och lägg i den hackade ingefäran och löken. Fräs på låg medelvärme tills löken är mjuk och genomskinlig, ca 3 minuter.
  3. Lägg i pumpan och rör om tills bitarna är väl täckta med smör, ca 1 minut.
  4. Häll på buljong, kardemumma och peppar. Sjud upp, lägg på locket och sätt ner värmen. Låt sjuda tills pumpan är mycket mjuk, ca 15 minuter.
  5. Mixa soppan i en matberedare eller mixer. Häll över den i kastrullen och värm upp. Smaka av med salt och häll upp i 4 sopptallrikar. Garnera varje tallrik med 1 rågad msk yoghurt och strö över strimlad ingefära.

Serveringstips

Servera soppan som förrätt till en västerländsk måltid eller som lunch med osötat vitt bröd.

Gott i glasen

Hett grönt te eller färsk fruktjuice passar bra om du vill servera något till soppan. Annars behövs det egentligen ingen måltidsdryck alls till soppa.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *