Förberedelse 5 min
Tillagning 25 min
Ingredienser
6 portioner
2 medelstora, färska grönkålshuvuden
4 dl grönsaksbuljong
2 msk smör eller margarin
4–5 msk matlagningsgrädde
0,25 tsk malen vitpeppar
1 nypa strösocker
ev salt
Näringsvärde per portion
Kcal 60 = kJ 249
Kolhydrater 6g
Protein 4g
Fett 3g
Fibrer 3g
Näringsfakta
- Grönkål innehåller väldigt mycket järn.
- Det är magrare att använda buljong än skinkspad.
Rödkål, brunkål eller grönkål? Alla har vi vår kålfavorit på julbordet. Den gräddstuvade grönkålen har sitt ursprung i Halland.
- Skölj och grovhacka grönkålen. Koka upp buljongen och lägg i grönkålshacket. Koka utan lock tills det mesta av vätskan kokat in, ca 20 min.
- Bryn matfettet i en stekpanna. Lägg i grönkålshacket och fräs det försiktigt. Späd med grädde och krydda med peppar och socker. Smaka av med salt.
Genväg
Om du använder fryst grönkål (2 paket) så behöver du inte tillsätta färdig buljong. Krama först ur den så mycket det går, tillsätt 0,5–1 buljongtärning direkt till grönkålen och låt den puttra i sin egen vätska.
Tips
- Man anser att grönkålen är allra godast efter första frostknäppen. Den växer långt in på hösten och kan skördas även sedan snön fallit.
- Grönkål är en mycket vitaminrik grönsak som innehåller vitamin A, B1, B2, niacin, vitamin C, kalium, kalcium, fosfor och järn.