Tid 45 min
Ingredienser
6 portioner
600 g lammfärs
1 ägg
rivet skal av 0,5 citron
1 vitlöksklyfta
0,5 dl ströbröd
100 g lätt fetaost i tärningar
1 msk olja
Grönsakscouscous:
1 purjolök
1 röd och 1 gul paprika
1 zucchini
1 msk smör
3 dl couscous
3 dl grönsaksbuljong
2–3 msk pressad citron
1 dl färsk hackad mynta
salt
svartpeppar
Näringsvärde per portion
Kcal 459 kJ 1935
Fett 22g
Protein 29g
Kolhydrater 37g
Fibrer 3g
Tips
Använd resten av fetaosten i en sallad, gärna med rucola, rödlök och en dressing med balsamvinäger. Myntan kan bytas ut mot t ex oregano och persilja.
Visste du …
… att mynta sedan länge har använts som medicin? Mynta anses ha en både avslappnande och antiinflammatorisk inverkan och har därför ofta ingått i smärtstillande salvor. Myntans kramplösande effekt har även utnyttjats mot olika typer av magbesvär, som lättare kolik. Örten är också antiseptisk och verkar slemlösande – perfekt vid förkylningar.
Med den här rätten för du på ett enkelt sätt in en doft av Orienten i ditt eget kök! En måltid med många härliga smaker som passar lika bra till fest som till vardags.
- Blanda lammfärs, ägg och rivet citronskal. Skala vitlöksklyftan och pressa ner den i färsen. Tillsätt ströbröd och blanda väl.
- Låt fetaosttärningarna rinna av. Forma 6 biffar av lammfärsen och lägg 2 smulade tärningar fetaost på varje biff. Nyp ihop färsen noggrant runt osten.
- Grönsakscouscous: Skölj purjolöken noggrant och skär den i skivor. Skölj, kärna ur och hacka paprikorna. Skölj zucchinin och skär den i bitar. Smält smöret i en gryta, lägg i grönsakerna och fräs några min under omrörning. Tillsätt couscousen och häll på buljongen. Låt koka upp, lägg på ett lock och låt grytan stå 7 min vid sidan av plattan. Rör om så att grynen blir fluffiga och smaksätt med pressad citron, hackad mynta, salt och peppar.
- Hetta upp oljan i en teflonstekpanna. Lägg biffarna med skarven neråt i pannan och stek 5 min på varje sida, så att biffarna får en fin stekyta. Tillsätt 1 dl vatten i pannan och låt färsbiffarna puttra tills de är färdiga i mitten. Servera de fyllda biffarna tillsammans med grönsakscouscousen.
Receptvarianter
- Det är också gott att använda andra sorters ost i biffarna, t ex getost eller en lagrad prästost.
- Biffarna går även utmärkt att laga med blandfärs eller fläskfärs.
- Koka ihop stekskyn med 1 dl buljong och 1 fint hackad schalottenlök. Toppred med 2 tsk majsena utrörd i kallt vatten och låt koka upp. Smaka av såsen med salt, peppar och 1 nypa cayennepeppar. Rör ner 2 msk crème fraiche.