Fyllda lammfärsbiffar med grönsakscouscous

Fyllda lammfärsbiffar med grönsakscouscous

Tid 45 min

Ingredienser
6 portioner

600 g lammfärs
1 ägg
rivet skal av 0,5 citron
1 vitlöksklyfta
0,5 dl ströbröd
100 g lätt fetaost i tärningar
1 msk olja

Grönsakscouscous:
1 purjolök
1 röd och 1 gul paprika
1 zucchini
1 msk smör
3 dl couscous
3 dl grönsaksbuljong
2–3 msk pressad citron
1 dl färsk hackad mynta
salt
svartpeppar

Näringsvärde per portion
Kcal 459 kJ 1935
Fett 22g
Protein 29g
Kolhydrater 37g
Fibrer 3g

Tips

Använd resten av fetaosten i en sallad, gärna med rucola, rödlök och en dressing med balsamvinäger. Myntan kan bytas ut mot t ex oregano och persilja.

Visste du …

… att mynta sedan länge har använts som medicin? Mynta anses ha en både avslappnande och antiinflammatorisk inverkan och har därför ofta ingått i smärtstillande salvor. Myntans kramplösande effekt har även utnyttjats mot olika typer av magbesvär, som lättare kolik. Örten är också antiseptisk och verkar slemlösande – perfekt vid förkylningar.

Med den här rätten för du på ett enkelt sätt in en doft av Orienten i ditt eget kök! En måltid med många härliga smaker som passar lika bra till fest som till vardags.

  1. Blanda lammfärs, ägg och rivet citronskal. Skala vitlöksklyftan och pressa ner den i färsen. Tillsätt ströbröd och blanda väl.
  2. Låt fetaosttärningarna rinna av. Forma 6 biffar av lammfärsen och lägg 2 smulade tärningar fetaost på varje biff. Nyp ihop färsen noggrant runt osten.
  3. Grönsakscouscous: Skölj purjolöken noggrant och skär den i skivor. Skölj, kärna ur och hacka paprikorna. Skölj zucchinin och skär den i bitar. Smält smöret i en gryta, lägg i grönsakerna och fräs några min under omrörning. Tillsätt couscousen och häll på buljongen. Låt koka upp, lägg på ett lock och låt grytan stå 7 min vid sidan av plattan. Rör om så att grynen blir fluffiga och smaksätt med pressad citron, hackad mynta, salt och peppar.
  4. Hetta upp oljan i en teflonstekpanna. Lägg biffarna med skarven neråt i pannan och stek 5 min på varje sida, så att biffarna får en fin stekyta. Tillsätt 1 dl vatten i pannan och låt färsbiffarna puttra tills de är färdiga i mitten. Servera de fyllda biffarna tillsammans med grönsakscouscousen.

Receptvarianter

  • Det är också gott att använda andra sorters ost i biffarna, t ex getost eller en lagrad prästost.
  • Biffarna går även utmärkt att laga med blandfärs eller fläskfärs.
  • Koka ihop stekskyn med 1 dl buljong och 1 fint hackad schalottenlök. Toppred med 2 tsk majsena utrörd i kallt vatten och låt koka upp. Smaka av såsen med salt, peppar och 1 nypa cayennepeppar. Rör ner 2 msk crème fraiche.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *