Formbakat rågbröd med solrosfrön

Formbakat rågbröd med solrosfrön

Tid 1 tim + 4,5 tim jäsning + 1 tim 25 min i ugnen

Ingredienser
3 bröd

10 dl fint rågmjöl
50 g jäst
8 dl vetemjöl + mjöl till arbetsbordet
1,5 msk salt
2 tsk malen kummin
2 tsk malen koriander
2 msk honung
50 g solrosfrön

Övrigt:
bakplåtspapper
3 avlånga formar, ca 30 cm långa

Näringsvärde per skiva
Kcal 109 kJ 454
Fett 1g
Protein 3g
Kolhydrater 21g
Fibrer 3g

Tips

Det går också bra att forma degen till 2 limpor och lägga dem på en mjölad plåt. Sätt in en ugnsfast form med hett vatten nederst i ugnen om du vill ha ett bröd med hård skorpa.

Visste du …

… att bröd bakat av grövre mjölsorter behöver jäsa långsamt och länge för att brödet ska bli poröst och mer hälsosamt? Grova mjölsorter innehåller fytinsyra som binder mineralämnen och låter dem passera obrukade genom kroppen. Surdeg eller längre jäsning gör att fytinsyran reduceras så att kroppen kan tillgodogöra sig mineralerna.

Ingen doft är så hemtrevlig som den av nybakat bröd. Att skära en tjock skiva till sig själv och provsmaka brödet, med bara lite smör och en nypa salt, är ett enkelt sätt att njuta av livet!

Gillar du att baka? Prova Hembakat – inspirerande bakrecept med enkla steg-för-steginstruktioner som hjälper dig att lyckas!

  1. Häll upp rågmjölet i en skål. Lös upp jästen i 8,5 dl ljummet vatten. Rör ihop vatten och mjöl med elvispens degkrokar och låt jäsa 30 min.
  2. Blanda ner vetemjöl, salt, kryddor och honung och arbeta samman degen med elvispens degkrokar, ca 10 min. Strö ett tunt lager mjöl över degen, täck över och låt jäsa 3 tim på varm plats.
  3. Sätt ugnen på 250°C. Strö ut mjöl på arbetsbordet och bred ut solrosfröna. Klä brödformarna med bakplåtspapper. Forma 3 limpor av degen med mjölade händer och rulla limporna i solrosfröna. Lägg limporna i formarna och låt jäsa 1 tim.
  4. Ställ in bröden på ett galler mitt i ugnen och sänk genast ugnsvärmen till 175°C. Grädda 1 tim 25 min.
  5. Pensla bröden med vatten när de är färdiggräddade och låt dem vila ca 10 min i avstängd ugn. Ta ut bröden ur ugnen. Stjälp upp dem på ett galler och låt svalna. Skär inte i bröden förrän de är helt kalla.

Receptvariant

Rågbröd med örter: Knåda in 3 tsk torkade örter i degen i steg 3. Välj örter efter smak eller använd en färdig blandning, t ex herbes de Provence.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *