Sylt i olika färger

Sylt i olika färger

Tid ca 50 min per sats + 3–4 tim att svalna

Ingredienser till ca 2 l sylt

Hallonsylt:

500 g hallon
1 citron
5,5 dl syltsocker

Ananassylt:

500 g ananas
1 citron
5,5 dl syltsocker

Kiwisylt:

500 g kiwifrukt
3 citroner
5,5 dl syltsocker
1 msk rom

Tips

Den beräknade koktiden är ca 4 min per syltsort. Gör ett geléprov innan sylten ställs att svalna: Häll en klick sylt på ett kallt fat och låt sylten kallna i kylskåpet. Dra med en sked genom syltklicken, som är färdig om den inte flyter samman igen. Det är viktigt att sylten har en fast konsistens när den hälls på burkarna. I annat fall blandar de olika sorterna sig med varandra och du går miste om den fina smak- och färgsensationen.

Syltsocker

Syltsocker är en produkt som består av socker, pektin och konserveringsmedel. Det finns risk för att innehållet blandas ojämnt i förpackningen. Häll därför syltsockret i en skål och blanda väl innan du mäter upp angiven mängd.

Isfigurer till barnkalaset

Gör färgglada och smakrika isfigurer av sylten! Utgå från receptet till vänster och gör färgglada isfigurer eller iskuber till läsken. Fyll olika små formar med sylt, gärna innan sylten har stelnat helt. Välj en färg till varje form. Ställ in formarna i frysen och plocka fram dem strax innan saften eller läsken ska serveras. Lägg 2–3 isfigurer i varje glas. Servera gärna drycken med en sked, så att barnen även kan få i sig sig den goda sylten.

Tycker du att det är krångligt att sylta och safta? Att det kan vara svårt att få den rätta konsistensen på sylten? Det är inget problem om du använder syltsocker. Prova den här läckra sylten med tre olika smaker och färger och se hur lätt det går. Det blir flera burkar sylt av en sats. Njut själv och dekorera dessutom några burkar och ge bort dem i present.

  1. Hallonsylt: Repa hallon försiktigt. Häll dem i en kastrull. Tillsätt saften av 1 citron och syltsocker. Koka livligt 4 min. Låt sylten svalna 3–4 tim.
  2. Ananassylt: Skala ananas. Avlägsna ”ögonen” med en vass kniv. Skär ananasen i små bitar och mosa dem med en mixerstav.
  3. Häll ananasmoset i en kastrull. Tillsätt saften av 1 citron och syltsocker. Koka livligt 4 min. Låt sylten svalna 3–4 tim.
  4. Kiwisylt: Skala kiwifrukterna. Tärna dem fint och mosa dem med en mixerstav. Pressa och tillsätt saften av 3 citroner.
  5. Häll kiwimoset i en kastrull. Tillsätt syltsocker och rom. Koka livligt 4 min. Låt sylten svalna 3–4 tim.
  6. Fyll väl rengjorda burkar med avsvalnad sylt, en färg i taget. Börja med hallonsylt och avsluta med kiwisylt. Förslut genast. Förvara den färdiga sylten svalt och mörkt.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *