Ljuvliga valnötspraliner

Ljuvliga valnötspraliner

Tidsåtgång ca 45 min

Ingredienser
till 25 valnötspraliner

150 g mandelmassa
50 g malda valnötskärnor
1 msk mörk rom
200 g ljus blockchoklad
25 valnötskärnor till dekorering
formar

Bra att veta

Mandelmassa innehåller 50% socker och 50% sötmandel, medan marsipan innehåller 75% socker och 25% sötmandel. Det kan vara lite svårt att kavla mandelmassa, ett bra tips är att kavla mellan två skikt plastfolie med en plastkavel. Du kan även lägga massan mellan två trälister som är 2 cm höga och ca 20 cm långa och kavla ut massan. Då blir det lättare att få massan jämntjock. Köp inte den billigaste sortens mandelmassa när du handlar och titta noga på bäst-före-datumet. Mandelmassa som legat för länge blir lätt hård och smulig. Samma sak gäller för valnötter, ju färskare, desto bättre.

Med ingefära

Ingefärspraliner är lätta att tillreda. Blanda 1 msk hackad ingefära med 1 msk rom eller brandy samt 150 g mandelmassa. Kavla ut massan och skär ut kvadrater eller romber. Smält 200 g mörk choklad och doppa pralinerna däri. Dekorera med små, tunna ingefärsbitar innan chokladen stelnat.

Med kaffe

Kaffepraliner är också enkla att göra. Sikta 1 tsk snabbkaffepulver över 150 g mandelmassa och tillsätt 3 tsk kaffelikör. Blanda och forma massan enligt steg-för-stegbeskrivningen. Smält 200 g ljus choklad och doppa pralinerna däri. Dekorera med kaffe- eller kakaobönor.

Mandelmassa, smaksatt med rom, doppas i smält, ljus mjölkchoklad och dekoreras med en valnöt på toppen. Mmmm… Dessa ljuvligt goda praliner passar i alla festligare sammanhang, t ex till jul, födelsedagar eller som present när man hälsar på goda vänner. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt det går att göra dem och hur snabbt de går åt!

Gillar du att baka? Prova Hembakat – inspirerande bakrecept och goda råd som hjälper dig att lyckas!

  1. Bryt mandelmassa i bitar och lägg bitarna i en skål. Tillsätt malda valnötskärnor och mörk rom.
  2. Blanda och bearbeta massan tills den blivit smidig.
  3. Kavla ut mandelmassan mellan två skikt plastfolie så att du får en 1 cm tjock platta.
  4. Ta bort plastfolien och skär plattan i kvadrater (2×2 cm).
  5. Smält ljus blockchoklad och doppa pralinerna i denna.
  6. Lägg pralinerna på ett galler och dekorera varje pralin med en valnötskärna. Lägg dem sedan i små formar.

Valnötspralinerna passar utmärkt efter maten, gärna till en kopp kaffe.

About the author

Kommentarer

  1. Dessa valnötspraliner låter supergoda! Mandelmassa med rom och valnötter måste smaka toppen. Och med chokladen runtom? Mmm! Jag tror verkligen att de kommer att bli en hit på julbordet. Jag skulle gärna äta en sådan med en kopp glögg. Jättegott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *