Valnötsbröd med äpple

Valnötsbröd med äpple

Tid 20 min + 40 min jäsning + 40 min i ugnen

Ingredienser
1 bröd (ca 20 skivor)

5 dl vetemjöl + mjöl till bakbordet
5 dl grahamsmjöl
50 g jäst
3 msk honung
1 stort äpple
50 g valnötter
0,5 tsk salt
1 krm malen kanel eller kardemumma
2 msk olja

Övrigt:
bakplåtspapper

Näringsvärde per skiva
Kcal 125 kJ 523
Fett 3g
Protein 3g
Kolhydrater 21g
Fibrer 1g

Tips

Brödet blir saftigt av äpple och nötter. Du kan lägga till ytterligare 50 g nötter och få ett ännu kraftigare valnötsbröd. Brödet går utmärkt att frysa i upp till 3 månader.

Receptvariant

Du kan byta ut valnötterna mot hasselnötter och, om du vill, knåda in 150 g rivna morötter i degen. Baka annars som i receptet ovan.

Visste du …

… att det här valnötsbrödet ger alla ämnen som behövs för en god start på dagen? På morgonen behöver kroppen kolhydrater och mineraler, B-vitamin för koncentrationens skull och rikligt med fibrer. Alla dessa ämnen finns i valnötsbrödet, tillsammans med fleromättade fettsyror samt vitamin A och E som stärker motståndskraften.

Ett sunt och mycket gott frukostbröd. Det fungerar också utmärkt som “första hjälpen” vid slutet av en ansträngande dag när blodsockerhalten är låg och reserverna behöver fyllas på.

Gillar du att baka? Prova Hembakat – inspirerande bakrecept med enkla steg-för-steginstruktioner!

  1. Blanda mjölsorterna i en skål och gör en grop i mitten. Smula ner jästen i mjölgropen, häll på 3 msk ljummet vatten och 1 msk honung. Blanda jästen, vattnet, honungen och lite mjöl och täck över jästklumpen med mjöl. Täck över skålen med en handduk och låt jäsa ca 20 min, tills jästklumpen lyfter sig.
  2. Skala äpplet, kärna ur och riv det grovt. Hacka valnötterna grovt. Blanda äpple, valnötter, 2,5 dl ljummet vatten och resten av ingredienserna med mjölet och jästen. Arbeta samman med elvispens degkrokar. Täck över och låt jäsa ytterligare 20 min, till dubbel storlek.
  3. Sätt ugnen på 200°C. Täck en plåt med bakplåtspapper. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda genom degen med händerna. Tillsätt mer mjöl om degen är kletig. Forma degen till en avlång limpa. Lägg limpan på plåten och gör ett kryssmönster på ovansidan med en vass kniv.
  4. Sätt en ugnsfast form med hett vatten längst ner i ugnen. Sänk temperaturen till 175°C och sätt in brödet. Baka 40 min. Täck över med aluminiumfolie om brödet börjar bli för mörkt.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *