Förberedelse 20 min + marinering
Tillagning 10 min
Ingredienser
4 portioner (8 spett)
4 kycklingbröst à ca 125 g
8 stora vårlökar
16 körsbärstomater
Marinad:
4 schalottenlökar
2,5 cm färsk ingefära
2 gröna chilifrukter
saften av 1 citron
0,75 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 msk hackad persilja eller oregano
Näringsvärde per portion
Kcal 146 = kJ 668
Kolhydrater 8g
Protein 15g
Fett 9g
Fibrer 1g
Näringsfakta
- Endast 146 kcal per spett.
- Servera ett fullkornsbröd till för att få mer fibrer.
Den möra kycklingen är här glaserad med en underbart god marinad som består av bl a lök, ingefära, chili och citron.
- Skär kycklingfiléerna i 2,5 cm stora kuber. Lägg kycklingbitarna i en skål. Skala och hacka schalottenlöken fint. Skala ingefäran och hacka den fint. Hacka chilifrukterna fint. Häll saften från citronen över kycklingen.
- Värm upp oljan i en stekpanna och bryn schalottenlök, vitlök, ingefära och chilifrukt på medelvärme tills löken är mjuk. Ta bort från värmen och blanda ner tomatpuré och hackad persilja eller oregano. Låt svalna.
- Häll marinaden över kycklingbitarna och blanda väl. Täck över och marinera i kylen i minst 2 tim. Skala av det yttersta lagret på vårlöken och skär den i 2 cm tjocka bitar. Låt bitarna vara så långa att både det vita och det gröna på löken kommer med. Skölj tomaterna i kallt vatten och låt dem rinna av.
- Sätt grillen på hög värme. Lägg en bit aluminiumfolie på grillens galler. Varva kycklingbitar, lök och tomater på spetten.
- Grilla spetten i 10–12 min. Vänd dem ofta och pensla dem med den överblivna marinaden.
Tips
Lägg grillspetten i blöt innan ingredienserna träs på. Dels är det lättare att få av köttet från spetten, dessutom så bränns inte träspetten när de grillas.