Tid 40 min + 2 tim i ugnen
Ingredienser
4–6 portioner
1 liten lammstek med ben, ca 1,5 kg
salt
svartpeppar
2 msk olivolja
2,5 dl rött vin
1 kg fast potatis
2 små zucchini
1 liten aubergine
100 g schalottenlök
4 vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
Näringsvärde per portion
Kcal 455 kJ 1898
Fett 12g
Protein 37g
Kolhydrater 35g
Fibrer 7g
Tips
Lammköttet är rosa efter tillagningstiden. Om du vill ha köttet helt genomstekt, höj värmen till 200°C efter 2 tim och stek ytterligare 15 min.
Visste du …
… att vitlök kan sänka blodtrycket? Den som lider av lätt förhöjt blodtryck kan prova om regelbunden konsumtion av vitlök kan förbättra blodtrycket på ett naturligt sätt. Många studier har också visat att färsk vitlök kan bidra till att sänka ett för högt kolesterolvärde och öka halten av det goda kolesterolet i blodet.
Mört lammkött är en delikatess, speciellt när det som här lagas i ugnen med örter, potatis och grönsaker. Tillbehören smakar extra gott när allt tillagas i samma form. Dessutom är det väldigt praktiskt.
- Sätt ugnen på 175°C. Skär av det mesta av fettet från steken och lämna bara ett tunt lager. Gnid in steken med salt och peppar.
- Hetta upp oljan i en stor teflonstekpanna och bryn steken runtom. Ta upp steken ur pannan och lägg den i en ugnsfast form. Vispa ihop stekskyn i stekpannan med rött vin, sjud upp och häll skyn över steken. Ställ in steken i ugnen och stek 1 tim. Ös med skyn då och då.
- Skala potatisen och dela den i fjärdedelar. Skölj och ansa zucchini och aubergine och skär dem i 4 cm tjocka bitar. Skala och halvera schalottenlöken. Skala och skiva vitlöksklyftorna.
- Lägg zucchini, aubergine, schalottenlök, vitlök, rosmarin och hälften av potatisen runt steken i den ugnsfasta formen efter 1 tim. Salta och peppra och stek ytterligare 1 tim i ugnen. Koka resten av potatisen i lätt saltat vatten och servera till lammsteken.
Receptvariant – Lammgryta med rosmarin och rotsaker
Tärna 600 g grytbitar av lamm (t ex rygg utan ben) i 4 cm tärningar.
Skala 100 g schalottenlök och 4 vitlöksklyftor, halvera schalottenlöken och skiva vitlöken.
Skala 400 g fast potatis och dela i fjärdedelar.
Skala och skiva 3 morötter.
Skala och tärna 150 g rotselleri och 150 g persiljerot.
Hetta upp 3 msk olivolja i en gryta och bryn köttet runtom.
Tillsätt schalottenlök, vitlök och rotfrukter och fräs under omrörning.
Tillsätt 2 dl rött vin och 1 burk (400 g) krossade tomater.
Krydda med salt och peppar.
Lägg i 2 kvistar rosmarin och 1 lagerblad och låt puttra 1 tim under lock.