Förberedelse 15 min
Ingredienser
4 portioner
300 g lammkött av rygg eller bog
1 knippa sparris (8–12 st)
1 slanggurka
8 cocktailtomater
1 litet salladshuvud, t ex romansallad
Citrondressing:
saften av 2 citroner
1 msk olivolja
1 msk asiatisk söt chilisås eller 1 liten hackad chilifrukt
1–2 tsk dijonsenap
0,5 tsk malen svartpeppar
1 tsk färsk timjan eller 0,25 tsk torkad timjan
Näringsvärde per portion
Kcal 189 = kJ 813
Kolhydrater 5g
Protein 16g
Fett 12g
Fibrer 2g
Näringsfakta
- Sparris innehåller mycket C-vitaminer.
- Sallad innehåller mycket lite kalorier.
Denna sallad kan givetvis lagas året runt men färskt vårlamm är speciellt smakrikt och mört. Färsk sparris är också bäst på våren.
- Skär lammköttet i lagom stora munsbitar och putsa bort fett och hinnor. Hetta upp en teflonstekpanna på medelvärme och bryn köttet runt om. Ställ åt sidan.
- Skär av den nedre delen på sparrisen. Häll kokande vatten över sparrisen och låt dem dra i vattnet tills de blir ljust gröna. Spola av sparrisen i kallt vatten och låt dem rinna av. Skiva gurkan med en potatisskalare. Halvera tomaterna.
- Skölj salladen och lägg upp den på fyra tallrikar. Lägg på köttet, sparrisen, gurkan och tomaterna.
- Citrondressing: blanda färskpressad citronsaft, olivolja, chilisås, senap, peppar och timjan väl. Häll dressingen över salladen precis innan serveringen.
Tips
- Skär eller bryt av den nedre delen som har börjat torka på sparrisen. Sparrisen ska vara fingertjock, saftig och mör när den är som bäst.
- Skiva gurkan med hjälp av en potatisskalare eller osthyvel. Det blir väldigt dekorativt och tilltalande för ögat om du formar skivorna till S-former.