Vårsallad med lamm

Vårsallad med lamm

Förberedelse 15 min

Ingredienser
4 portioner

300 g lammkött av rygg eller bog
1 knippa sparris (8–12 st)
1 slanggurka
8 cocktailtomater
1 litet salladshuvud, t ex romansallad

Citrondressing:
saften av 2 citroner
1 msk olivolja
1 msk asiatisk söt chilisås eller 1 liten hackad chilifrukt
1–2 tsk dijonsenap
0,5 tsk malen svartpeppar
1 tsk färsk timjan eller 0,25 tsk torkad timjan

Näringsvärde per portion
Kcal 189 = kJ 813
Kolhydrater 5g
Protein 16g
Fett 12g
Fibrer 2g

Näringsfakta

  • Sparris innehåller mycket C-vitaminer.
  • Sallad innehåller mycket lite kalorier.

Denna sallad kan givetvis lagas året runt men färskt vårlamm är speciellt smakrikt och mört. Färsk sparris är också bäst på våren.

  1. Skär lammköttet i lagom stora munsbitar och putsa bort fett och hinnor. Hetta upp en teflonstekpanna på medelvärme och bryn köttet runt om. Ställ åt sidan.
  2. Skär av den nedre delen på sparrisen. Häll kokande vatten över sparrisen och låt dem dra i vattnet tills de blir ljust gröna. Spola av sparrisen i kallt vatten och låt dem rinna av. Skiva gurkan med en potatisskalare. Halvera tomaterna.
  3. Skölj salladen och lägg upp den på fyra tallrikar. Lägg på köttet, sparrisen, gurkan och tomaterna.
  4. Citrondressing: blanda färskpressad citronsaft, olivolja, chilisås, senap, peppar och timjan väl. Häll dressingen över salladen precis innan serveringen.

Tips

  • Skär eller bryt av den nedre delen som har börjat torka på sparrisen. Sparrisen ska vara fingertjock, saftig och mör när den är som bäst.
  • Skiva gurkan med hjälp av en potatisskalare eller osthyvel. Det blir väldigt dekorativt och tilltalande för ögat om du formar skivorna till S-former.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *