Paprikarelish

Paprikarelish

Paprika: Koncentrerad vitaminkraft.

Av alla våra vanliga grönsaker räknas paprikan till de allra mest hälsosamma. Nästan inget annat livsmedel ger en så stark koncentration av nyttiga vitaminer och skyddsämnen som den här färgstarka frukten. Prova vår paprikarelish – en fröjd för både öga och gom!

Paprikarelish

  1. Skala löken och hacka den fint. Hetta upp olivoljan och fräs löken på svag värme tills den börjar mjukna.
  2. Skölj och kärna ur paprikorna och hacka dem fint. Lägg paprikahacket tillsammans med löken och låt fräsa 5 min.
  3. Riv limeskalet fint. Halvera limen och pressa den. Ta av timjanbladen från kvistarna och hacka dem fint.
  4. Skala ingefäran och hacka den fint. Rör ner ingefära, limeskal, färskpressad lime, timjan, curry och sherryvinäger i lök- och paprikablandningen. Låt koka ihop på svag värme, ca 10 min. Tillsätt ev lite vatten. Smaka av med socker, salt och peppar och låt svalna helt.
  5. Servera paprikarelishen till grillat kött och ris eller stekt potatis. Den passar också bra till många mexikanska rätter med t ex tacos eller nachos och är också god på bröd.

Paprikarelishen är inte bara god utan också vacker. Därför är den ett idealiskt tillbehör vid middagar, till grillbuffén eller bara som dip till fingermat.

Ingredienser
4 portioner

1 stor lök
1 msk olivolja
1 röd, 1 grön och 1 gul paprika
1 lime
4 kvistar timjan
3 cm färsk ingefära
curry
1 dl sherryvinäger
2 msk strösocker
salt
svartpeppar

Näringsvärde per portion
Kcal 87 kJ 366
Fett 4g
Protein 1g
Kolhydrater 11g
Fibrer 1g

Skala paprikan på enkelt sätt

För många människor kan rätter med paprika vara väldigt svårsmälta. Oftast är det skalet som är orsaken, och matsmältningen underlättas om paprikan skalas först.

Gör på följande sätt så går det snabbt och lätt att skala frukterna.

Sätt ugnen på 200°C. Halvera paprikorna och lägg dem med snittytan neråt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Sätt in plåten i ugnen och baka paprikorna 15–20 minuter, tills skalet får svarta blåsor.

Ta ut paprikorna och låt dem svalna ca 10 minuter under en fuktig handduk.

Därefter är det lätt att dra av skalet från stjälkfästet och neråt.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *