Kokoskyckling med ingefärssås och pak choy

Kokoskyckling med ingefärssås och pak choy

Tid 45 min

Ingredienser
4 portioner

2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 cm färsk ingefära
4 kycklingklubbor
1 msk olivolja
1,5 dl kokosmjölk
1,5 dl + 0,5 dl hönsbuljong
1 msk apelsinmarmelad
0,5 msk fisksås
1 msk citronsaft
salt
svartpeppar
350 g pak choy

till garnering:
hackat apelsinskal

Näringsvärde per portion
Kcal 300 = kJ 1258
Fett 20g
Protein 26g
Kolhydrater 4g
Fibrer 1g

Tips

Om du lagar kycklingen i en ugnsfast gryta kan du låta den sjuda färdigt i ugnen på 200°C. Pak choy kan bytas ut mot mangold eller spenat.

Receptvariant

Servera kycklingen med en kall gurksallad istället för pak choy. Blanda 1 tärnad gurka (eller 1 liten zucchini) med 1 hackad vitlök och 2 dl matlagningsyoghurt. Krydda med 1 krm ingefära, 1⁄2 tsk spiskummin och ev färsk, hackad mynta.

Visste du …

… att den kokosmjölk vi köper på burk görs av det vita, rivna köttet från mogna kokosnötter? Köttet blandas med varmt vatten så att fettet löses ut och filtreras därefter. Fetthalten ligger på 10–20%, men nu finns också lättvarianter där fetthalten understiger 10%. Kokosnöten är en av världens viktigaste råvaror för framställning av fett.

Kokosmjölken är definitivt det som främst utmärker maten från Thailand och andra länder i Sydostasien. Den här lättlagade och underbart goda kycklingrätten smaksätts också med vitlök, ingefära och apelsin.

  1. Skala schalottenlök och vitlök och hacka dem fint. Skala och riv ingefäran.
  2. Dela kycklingklubborna vid leden i 2 bitar. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Lägg i kycklingbitarna och bryn dem vackert på båda sidor, 3–5 min. Ta upp från pannan med hålslev och ställ åt sidan.
  3. Lägg ner schalottenlök, vitlök och ingefära i pannan och fräs tills löken blir mjuk och genomskinlig utan att ta färg, ca 2 min.
  4. Blanda ner kokosmjölk, 1,5 dl hönsbuljong och apelsinmarmelad. Rör om ordentligt i botten av pannan. Tillsätt fisksås och citronsaft. Lägg tillbaka kycklingen i pannan. Krydda med salt och svartpeppar. Låt sjuda utan lock tills kycklingen är mör och genomstekt, 20–30 min.
  5. Skölj och ansa pak choyen. Skär det gröna i breda strimlor och stjälkarna i smala. Hetta upp 0,5 dl hönsbuljong i en wok eller stekpanna. Tillsätt pak choy och fräs under omrörning tills den mjuknar, 3–4 min. Krydda med svartpeppar.
  6. Garnera kycklingen med hackat apelsinskal och servera med sås och pak choy. Jasminris eller basmatiris är gott till, speciellt till den goda såsen.

About the author

Kommentarer

  1. Supergott! Perfekt måltid med asiatisk touch. Älskar kyckling och med denna kryddningen så blir den bara helt perfekt och alltihop smakar underbart gott.

Lämna ett svar till Victoria Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *