Mustigt hälsobröd

Ett mustigt fullkornsbröd som inte ska jäsa före gräddningen. Blanda ihop degen och låt sedan brödet sköta sig själv i ugnen.

Förberedelse 10 min
Tillagning 1 tim och 40 min

Mustigt hälsobröd

  1. Värm ugnen till 175°C. Smörj och bröa en 1,5-litersform plus en 1-litersform. Degmängden blir totalt 2,5 liter.
  2. Blanda de torra ingredienserna noga. Blanda fil och sirap och rör ner i mjölblandningen. Blanda väl och häll upp i bakformen. Grädda 1 tim och 40 min i ugnen.
  3. Stjälp upp brödet och låt det svalna övertäckt på ett galler. Njut brödet nygräddat.

Tips

Blanda alla torra ingredienser för sig i en skål. I en annan skål rör du ihop fil och sirap. Häll fil- och sirapsblandningen över mjölblandningen och blanda väl.

Hållbarheten på brödet ökar om du förvarar brödet i en plastpåse och låter det ligga i rumstemperatur.

Ingredienser
5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl rågkross
1 dl vetekli
0,5 dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 l lättfil
1–1,5 dl mörk sirap

Näringsvärde per skiva (45 g)
Kcal 86 = kJ 360
Kolhydrater 17g
Protein 3g
Fett <1g
Fibrer 2g

Näringsfakta

  • Vi behöver 30–35 g kostfibrer dagligen.
  • Genom att välja grova brödsorter ökas fiberhalten.

Variation

Byt gärna ut rågkross mot vetekross. Det går också bra att byta ut vetekli mot havrekli. Om du inte har alla mjölsorterna hemma så kan du istället öka rågsikts- eller vetemjölsmängden.

About the author

Kommentarer

  1. Detta bröder är väldigt gott och man håller sig samtidigt mätt väldigt länge när man ätit sig mätt på några skivor utav detta nybakade brödet!

Lämna ett svar till Ines Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.